Συμβουλές για την βελτίωση των οικονομικών σαςΑς το παραδεχτούμε, η οικονομική διαχείριση είναι ίσως το Α και το Ω μια ευτυχισμένης ζωής. Το άγχος των χρεών και της ανασφάλειας δεν αρέσει σε κανένα μας. Οι περισσότεροι για να μην πω όλοι, στο τέλος του μήνα είμαστε με ελάχιστα χρήματα. Ο σωστός έλεγχος της οικογενειακής οικονομίας είναι πολύ σημαντικός για να μην τελειώσουν τα χρήματα στο τέλος του μήνα. Μια οικογένεια που είναι οργανωμένη σωστά θα μπορούσε να εξοικονομήσει λίγα χρήματα κάθε μήνα. Είναι σημαντικό να μην παραμείνουμε στο μηδέν ή ακόμη, στις χειρότερες περιπτώσεις, να φτάσουμε σε πίστωση μέσω καρτών ή δανείων.


Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να δημιουργήσετε έναν προγραμματισμό δαπανών. Ως εκ τούτου, συνιστάται να έχετε κατά νου τα χρήματα που καταβάλλονται και τα χρήματα που δαπανώνται κάθε μήνα. Ιδανικά να αναφέρουμε ότι ειδικά στην Ελλάδα δεν υπάρχει η σωστή νοοτροπία η οποία απαιτεί ετήσιο προγραμματισμό εξόδων. Για παράδειγμά οποιαδήποτε γνωστό έξοδο όπως για παράδειγμα οι διακοπές, αντί να αποτέλεί κάθε καλοκαίρι μια αναγκαστική και βίαια αποταμίευση τους τελευταίους μήνες, θα μπορούσε το ποσό που θα θέλουμε να δαπανήσουμε, να το εκταμιεύουμε στους δώδεκα μήνες τους έτους αντίστοιχα. Έτσι έαν χρειαζόμαστε χ ποσό είναι πολύ πιο απλό να το διαιρέσουμε δια δώδεκά και να αποταμιεύουμε τα χρήματα μας αναλόγως. Φυσικά η αρχή και ο πρώτος χρόνος με αυτό τον προγραμματισμό είναι δύσκολος, γιατί σκεφτείται ότι ξαφνικά θα αλλάξουν όλα τα μηνιαία σας έξοδα προς τα πάνω. Ωστόσο δύσκολα πιά θα βρεθείτε σε εκπλήξεις.


Στην αρχή είναι τα πάγια έξοδα.

Εξάλειψη υποχρεωτικών εξόδων όπως η ενοικίαση του σπιτιού ή η πληρωμή της υποθήκης, του φυσικού αερίου, του νερού, του ηλεκτρικού ρεύματος, του τηλεφώνου κ.λπ. Τα χρήματα που απομένουν είναι αυτά με τα οποία πρέπει να υπολογίσετε


Τα επιπλέον έξοδα

Αγοράστε προΐόντα plc, δηλαδή προΐόντα με το εταιρικό σήμα του super market.Στην πραγματικότητα, πολλά από αυτά είναι παρόμοιας ποιότητας επειδή κατασκευάζονται από τα πιο γνωστά εμπορικά σήματα.

Τη στιγμή που πηγαίνετε να κάνετε την αγορά τροφίμων, δεν χρειάζεται ποτέ να το κάνετε πριν φάτε. Αποδεικνύεται ότι η πείνα προκαλεί αύξηση των δαπανών για τρόφιμα, γεγονός που θα διαταράξει την ισορροπία του μηνιαίου οικογενειακού οικονομικού προϋπολογισμού. Η ιδανική λύση για τα έξοδα του super market είναι να ορίσετε ένα μηνιαίο budget που δεν θα το περνάτε εκτός μεγάλης ανάγκης. Συγκεκριμένα ένα ποσό δια του τέσσερα είναι αρκετό για να υπολογίσετε σωστά τον μήνα σας.


Πρέπει να εξαλείψετε τα καθημερινά περιττά έξοδα. Συνιστάται να περπατάτε αντί να πηγαίνετε με λεωφορείο ή να παίρνετε ταξί, να έχετε πρωινό και να τρώτε πάντα στο σπίτι αν είναι δυνατόν ή να παίρνετε φαγητό στη δουλειά. Αποφύγετε να τρώτε έξω κάθε μέρα, απαλλαγείτε από ορισμένα συνδρομητικά τηλεοπτικά κανάλια.

Δοκιμάστε επίσης να προσθέτετε στα μηνιαία έξόδα, όπως αναφέρουμε και πιο πάνω τα έκτατα έξοδα σας όπως ο λογαριασμός ρεύματος, οι διακοπές, επισκέψεις σε γιατρό ή φάρμακα καθώς και έξοδα χόμπυ ή διασκέδασεις. Όταν ορίσετε ένα ταβάνι στο budget σας, τότε θα μπορέσετε να δείτε απο που μπορείτε να "κόψετε", διαφορετικά οποιαδήποτε budget δεν θα είναι αρκετό, πιστέψτε μας.


Αποταμίευση

Όποια και εάν είναι τα έσοδα σας μπορείτε να αποταμιεύσετε έστω και ελάχιστα ευρώ ανά μήνα. Αυτό είναι η βασική αρχή. Σίγουρα δέκα ευρώ το μήνα αποταμίευσης δεν είναι απολύτως τίποτα, αλλά στο τέλος του έτους θα έχετε 120 ευρώ. Μήπως τελικά αξίζει; Σίγουρα μπορείτε να στερηθείτε μια έξοδο ή το netflix ή ακόμα και λίγό λιγότερα έξοδα στο super market, ώστε σε ένα χρόνο να έχετε τα εισητήρια σας για τις καλοκαιρινές διακοπές.


Η τελευταία μας συμβουλή, και ίσως μία από τις πιο σημαντικές, οι αγορές πρέπει να γίνονται σε μετρητά ή με χρεωστική κάρτα. Η χρήση της πιστωτικής κάρτας μπορεί να μας κάνει να ξοδέψουμε περισσότερα από όσα μπορούμε πραγματικά να αντέξουμε οικονομικά. Γενικότερα οι πιστωτικές κάρτες είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που θα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο, ωστόσο απαιτούν σωστό προγραμματισμό και αυτοσυγκράτηση.