ETR-470 το νέο υπερσύγχρονο τρένο

Η Θεσσαλονίκη δεν είναι τόσο μακριά από την Αθήνα, αλλά αν ανυπομονείτε να δείτε όλα τα υπέροχα αξιοθέατα της συμπρωτεύουσας από ψηλά τόσο στο Λευκό Πύργο, ή στον πύργο του ΟΤΕ ακόμη και να περπατήσετε στην πλατεία Αριστοτέλους και να βιώσετε την νυχτερινή διασκέδαση της πόλης στα Λαδάδικα, τα τρένα υψηλής ταχύτητας από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι στη διάθεσή σας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Για να φτάσετε στην συμπρωτεύουσα σε ελάχιστο χρόνο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, για παράδειγμα, ένα από τα τρένα ETR 470 τα οποία έχουν σε καθημερινή βάση δύο δρομολόγια ένα πρωί και ένα απόγευμα να αναχωρούν και από τις δύο πόλεις τόσο την Αθήνα όσο και την Θεσσαλονίκη με ενδιάμεση στάση την «βασίλισσα του κάμπου» την Λάρισα.

Το προσωπικό μου βίωμα από το ταξίδι μου με το επονομαζόμενο «Λευκό Βέλος» της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Το τρένο μου για τη Θεσσαλονίκη αναχωρεί από τον Σταθμό Λαρίσης, τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Ο σταθμός εγκαινιάστηκε στην αρχική του μορφή στις 30 Ιουνίου 1884. Ονομάστηκε έτσι (ανεπίσημα) επειδή αυτός εξυπηρετούσε τη σιδηροδρομική σύνδεση της Αθήνας με τη Λάρισα. Στις 7 Αυγούστου 2005, ο Σταθμός Πελοποννήσου έκλεισε μαζί με την μετρική γραμμή Πειραιάς-Άγιοι Ανάργυροι και οι δραστηριότητές του σταθμού μεταφέρθηκαν στον παρακείμενο Σταθμό Λαρίσης.

Ο ενθουσιασμός της αναμονής

Η αναμονή για ένα τρένο είναι πάντα συναρπαστική. Εάν είστε έτοιμοι για μια βόλτα, είναι το σημείο νέας περιπέτειας που αρχίζει: τώρα στέκεστε στην πλατφόρμα και το επόμενο λεπτό μετακινείστε σε άλλα μέρη. Αντίθετα, όταν περιμένεις κάποιον να φτάσει, η στιγμή είναι επίσης μαγική και ο χρόνος περνάει με ανυπομονησία.

Στέκομαι κοντά στην πλατφόρμα νούμερο οκτώ. Το πλήθος γύρω μου ποικίλει. Υπάρχουν μέλη του προσωπικού του τρένου, υπάρχουν τουρίστες, φοιτητές αλλά και αρκετοί απλοί πολίτες που θέλουν να δουν τα καινούρια τρένα που αναβαθμίζουν την ποιότητα των σιδηροδρομικών υπηρεσιών της Ελλάδας. Όλοι έχουμε διαφορετικούς λόγους να είμαστε εδώ αυτή τη στιγμή, αλλά όλους μας, μας ενώνει όλους η συναρπαστική διαδικασία της αναμονής για το τρένο.

ETR470

Οι εντυπώσεις από το προσωπικό της αμαξοστοιχίας.

Το προσωπικό της αμαξοστοιχίας ευγενικό τόσο κατά την διάρκεια της επιβίβασης να μας εξυπηρετήσει δείχνοντας μας τις θέσεις μας και τα βαγόνια μας όσο και κατά τη διάρκεια ελέγχου των εισιτηρίων ήταν ευγενικοί και πρόθυμοι να μας λύσουν όποιες απορίες δημιουργούνταν τόσο σχετικά με τη διαδρομή όσο και αναφορικά με το τρένο. Οι στολές τους εντυπωσιακές με το λογότυπο της ιταλικής εταιρείας που έχει εξαγοράσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ενώ οι ανακοινώσεις σχετικά με τις τάξεις έβγαιναν και στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά καθώς εμφανίζονταν και στις κεντρικές οθόνες που υπάρχουν στα βαγόνια μαζί με άλλες πληροφορίες όπως σημείο που βρίσκεται η αμαξοστοιχία, ταχύτητα κ.α.Η κομψότητα του ETR 470

Εμφανίζεται το τρένο, το επονομαζόμενο και frecciabianca «Λευκό Βέλος» κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι ένα από τα πιο όμορφα τρένα υψηλής ταχύτητας που έχω δει ποτέ. Η κομψότητα αυτού του οχήματος θα πρέπει να συγκρίνεται μόνο με τρένα που λειτουργούν στην Ευρώπη και δεν συγκρίνεται με τα τρένα που είχαμε δει έως τώρα στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τρένα της οικογένειας Pendolino, ένα τρένο με κλίση ικανό να φτάσει την ταχύτητα των 200 km/h. Δεν είναι από τα πιο γρήγορα, αλλά έχει εντυπωσιακό σχεδιασμό!


Εκτός από το ελκυστικό μπροστινό του μέρος με τα έντονα φινιρίσματα από μπλε και κόκκινο εξωτερικά που έρχονται να «σπάσουν» το εντυπωσιακό λευκό του χρώμα έχει μια επίσης εντυπωσιακή εσωτερική σχεδίαση, γεμάτη από εντυπωσιακά αντικείμενα. Με διαφορετικά βαγόνια πρώτης θέσης ντυμένα με λευκό δέρμα στα καθίσματά του, με παράθυρα τύπου αεροπλάνου που κάνουν την ήδη μαγευτική διαδρομή ακόμα εντυπωσιακότερη καθώς και με βαγόνι κυλικείου με πολλές ανέσεις σίγουρα το Λευκό Βέλος ήρθε για να μείνει και να αλλάξει ότι ξέραμε μέχρι σήμερα στις σιδηροδρομικές μεταφορές στην Ελλάδα.

Τα καθίσματα της Α' Θέσης


Τα καθίσματα του κυλικείου του τρένου


Οι οθόνες ενημέρωσης του επιβατικού κοινού*

Οι οθόνες ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο που βρίσκεται το τρένο, την ταχύτητα του τρένου, την επόμενη στάθμευση κ.α.