Η απόλυτη ελευθερία του Crypto μπορεί να πλησιάζει στο τέλος τηςΟι νομοθέτες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη εξετάζουν τρόπους για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων και την πάταξη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων.


ΠΛΗΣΙΆΖΕΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ για κρυπτονομίσματα. Μετά από περισσότερο από μια δεκαετία, όταν τα κρυπτονομίσματα και οι σχετικές τεχνολογίες έχουν εκτοξευθεί, εκτοξευθεί και καταρρεύσει σε ένα ρυθμιστικό κενό, οι νομοθέτες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη γράφουν νέους κανόνες για έναν τομέα που έχει αυξηθεί επικίνδυνα τόσο σε αξία όσο και σε εμβέλεια, αγγίζοντας τα 2,9 τρισεκατομμύρια δολάρια στο αποκορύφωμά του τον Νοέμβριο του 2021. Το συνεχιζόμενο κραχ στις αγορές κρυπτογράφησης ενίσχυσε μόνο την αποφασιστικότητα των υπευθύνων χάραξης κανόνων.


Την Πέμπτη, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ανακοίνωσαν μια συμφωνία για δύο κομμάτια-ορόσημα κανονισμών: τον νόμο για την αγορά κρυπτοστοιχείων (γνωστός και ως MiCA), που ρυθμίζει τους περισσότερους παρόχους υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων, και ένα πακέτο για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που επιβάλλει ισχυρούς ελέγχους στις μεταφορές κρυπτονομισμάτων. Στις ΗΠΑ, αρκετοί προτάσεις έχουν υποβληθεί τους τελευταίους μήνες. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι το ευρύ δικομματικό νομοσχέδιο που χρηματοδοτείται από τη Ρεπουμπλικανή γερουσιαστή Cynthia Lummis και τη Δημοκρατική γερουσιαστή Kirsten Gillibrand, το οποίο η βιομηχανία κρυπτογράφησης έχει χαιρετίσει ως ευεργετικό, ενώ άλλοι το έχουν καταδικάσει ως συνθηκολόγηση με τα αιτήματα του λόμπι κρυπτογράφησης. Στο άλλο άκρο του φάσματος βρίσκεται η Δημοκρατική γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, μια σφοδρή επικριτής κρυπτονομισμάτων που χρηματοδότησε ένα νομοσχέδιο που ζητούσε ισχυρούς ελέγχους στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων προκειμένου να σταματήσει η αποφυγή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.


Ενώ καμία από αυτές τις αλλαγές δεν θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον και μερικές μπορεί να μην υλοποιηθούν ποτέ, η εποχή του πειραματισμού κρυπτογράφησης (και των φαλακρών απάτες κρυπτογράφησης) μπορεί να είναι στο δρόμο έξω. Ο νόμος MiCA της ΕΕ είναι «αρκετά τρομακτικός για τη βιομηχανία κρυπτογράφησης, στην πραγματικότητα», λέει ο William O'Rorke, δικηγόρος με έδρα το Παρίσι από την ORWL Avocats, ο οποίος ειδικεύεται στη συμμόρφωση με τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης. «Δεν έχουμε δει ποτέ έναν χρηματοπιστωτικό τομέα να ρυθμίζεται τόσο γρήγορα».


Η Anne Termine, συνεργάτης και επικεφαλής κρυπτονομισμάτων στην αμερικανική δικηγορική εταιρεία Bracewell προβλέπει ότι ακόμη και αν κανένα από τα νομοσχέδια που έχουν συζητηθεί μέχρι στιγμής δεν επρόκειτο να ψηφιστεί, «σε δύο χρόνια, θα υπάρξει ένα νομοσχέδιο εκεί έξω». Πιστεύει ότι η εισαγωγή κανόνων για τα stablecoins είναι ιδιαίτερα υψηλή στη λίστα υποχρεώσεων των νομοθετών - απηχώντας αυτό που είπε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen μετά την κατάρρευση του stablecoin terra-luna.


Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Εδώ είναι όλα τα καυτά ζητήματα κρυπτογράφησης που αναμένουμε από τους νομοθέτες να αντιμετωπίσουν - και πώς μπορεί να μοιάζουν οι προτάσεις τους.


Αναδύεται μια μάχη μεταξύ τίτλων και εμπορευμάτων

Ενώ το κρυπτονόμισμα bitcoin OG κυκλοφόρησε το 2009 ως ένας τύπος ψηφιακού χρήματος, άλλα διακριτικά ξεκίνησαν αφού έχουν διατεθεί στην αγορά ως ιδανικές "μετοχές" που δίνουν δικαιώματα ψήφου σε νεοσύστατες επιχειρήσεις που βασίζονται σε κρυπτονομίσματα ή ως καθαρά κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία. Αυτό έχει εγείρει το ερώτημα εάν η πώληση ενός διακριτικού στο κοινό ισοδυναμεί με την προώθηση μη εγγεγραμμένων τίτλων. Αν ρωτήσετε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), στην πραγματικότητα, τα κρυπτονομίσματα δεν χρειάζονται περισσότερη ρύθμιση: Τα περισσότερα από τα διακριτικά που λανσάρονται και πωλούνται σήμερα θα πρέπει απλώς να τηρούν τους υπάρχοντες κανονισμούς περί κινητών αξιών.


Η SEC έχει γενικά υποβάλει έργα κρυπτονομισμάτων στη λεγόμενη δοκιμή Howey - με την οποία κάθε περιουσιακό στοιχείο που πωλείται με την υπόσχεση κερδών που προέρχονται από τις προσπάθειες κάποιου άλλου χαρακτηρίζεται ως ασφάλεια - και έχει χαστουκίσει μεγάλους παίκτες με αγωγές και πρόστιμα για την πώληση διακριτικών κρυπτογράφησης στο κοινό χωρίς να συμμορφώνεται με το νόμο περί κινητών αξιών. «Ένας εκδότης κινητών αξιών υποτίθεται ότι πρέπει να υποβάλει δήλωση εγγραφής στην SEC και να αποκαλύψει στους επενδυτές διάφορους παράγοντες κινδύνου, έτσι ώστε οι επενδυτές να μπορούν πραγματικά να προσπαθήσουν να καταλάβουν αν πρόκειται για καλή επένδυση ή όχι», εξηγεί ο Todd Phillips, οικονομικός εμπειρογνώμονας στη δεξαμενή σκέψης Center for American Progress. «Οι εκδότες κρυπτονομισμάτων δεν παρέχουν αυτές τις αποκαλύψεις και οι επενδυτές και οι κερδοσκόποι βλάπτονται».Ο πρόεδρος της SEC Gary Gensler πιστεύει περίφημα ότι τα περισσότερα κρυπτονομίσματα που υπάρχουν, με εξαίρεση το bitcoin, είναι πιθανότατα τίτλοι. Οι επιχειρηματίες κρυπτογράφησης διαφωνούν, υποστηρίζοντας ότι ορισμένα διακριτικά έχουν λειτουργίες εκτός από το να κάνουν τους κατόχους τους πλούσιους και ως εκ τούτου είναι εκτός της δικαιοδοσίας της SEC. Ορισμένοι παραπονέθηκαν ότι η προσέγγιση της SEC στερείται σαφήνειας σχετικά με το είδος των προϊόντων κρυπτογράφησης που είναι τίτλοι.


Το νομοσχέδιο Lummis-Gillibrand φαίνεται να ενστερνίζεται αυτή την άποψη, προς μεγάλη χαρά του πλήθους των κρυπτονομισμάτων. Το νομοσχέδιο - το οποίο αποκαλύφθηκε στις αρχές Ιουνίου και πιθανότατα δεν θα φτάσει στο πάτωμα παρά μόνο μετά τις ενδιάμεσες εκλογές - υποστηρίζει ότι τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης θα πρέπει να θεωρούνται εμπορεύματα και όχι τίτλοι και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να ρυθμίζονται από την Επιτροπή Συναλλαγών ΣΜΕ Εμπορευμάτων. Υπάρχουν εξαιρέσεις για τα διακριτικά κρυπτογράφησης που διατίθενται ρητά στην αγορά ως μετοχές σε μια επιχείρηση (με δικαιώματα κέρδους, εκκαθάρισης κ.λπ.) και εκείνα που ελέγχονται από μια κεντρική εταιρεία, η οποία θα πρέπει να παρέχει εξαμηνιαίες γνωστοποιήσεις στην SEC. Η αντίδραση της Crypto στον πιθανό παραγκωνισμό μιας ολοένα και πιο εχθρικής SEC ήταν, όπως ήταν αναμενόμενο, θετική. «Εάν εξισώσουμε πολλά από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης με εμπορεύματα, δεν απαιτείτε από τους εκδότες να παρέχουν γνωστοποιήσεις», λέει ο Phillips. «Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που προσπαθεί να κάνει ο κλάδος: να μην έχει κανένα άτομο ή οντότητα να είναι υπεύθυνο για ανακρίβειες στις καταθέσεις τίτλων του ή για βλάβες που προκαλούνται σε καταναλωτές και επενδυτές και τέτοια πράγματα».


Τι πρόκειται να συμβεί με τα stablecoins;

Τα σταθερά κρυπτονομίσματα είναι περιουσιακά στοιχεία των οποίων οι τιμές είναι θεωρητικά συνδεδεμένες με την αξία των εθνικών νομισμάτων όπως το δολάριο ή το ευρώ. Οι εκδότες σταθερών κρυπτονομισμάτων, όπως η Tether ή η Circle, εγγυώνται αυτή την ισοτιμία διατηρώντας αποθεματικά περιουσιακών στοιχείων σε μετρητά ή ισοδύναμα ταμειακών διαθεσίμων, έτσι ώστε κάθε stablecoin να καλύπτεται από μια μονάδα του σχετικού νομίσματος και δεσμεύονται να εξαργυρώνουν μάρκες με μετρητά. Με την πάροδο των ετών υπήρξαν επίμονα ερωτήματα σχετικά με το αν τα αποθέματα της Tether είναι επαρκή και αρκετά ρευστά για να υποστηρίξουν τα κέρματα σε περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει εκδώσει.


Τα αλγοριθμικά stablecoins, όπως το διαβόητο terra-luna, δεν υποστηρίζονται από κανένα περιουσιακό στοιχείο του πραγματικού κόσμου, αλλά η αξία τους διατηρείται θεωρητικά σταθερή από ένα σύστημα κινήτρων και αλγοριθμικών τροποποιήσεων. Ιστορικά, αυτό δεν λειτουργεί ποτέ.


Το νομοσχέδιο Lummis-Gillibrand - και ένα άλλο νομοσχέδιο που χρηματοδοτείται από τον Αμερικανό γερουσιαστή Pat Toomey της Πενσυλβάνια - θα απαιτούσε τα stablecoins να υποστηρίζονται πλήρως από περιουσιακά στοιχεία «υψηλής ποιότητας», να προσθέτουν περιοδικές αποκαλύψεις στα αποθεματικά και να απαιτούν τα stablecoins να είναι πάντα εξαγοράσιμα για νόμιμο χρήμα. Αυτό σημαίνει ότι εταιρείες όπως η Tether θα πρέπει να παρέχουν μια πιο λεπτομερή ανάλυση των περιουσιακών στοιχείων που αποτελούν τα αποθεματικά της - και να αντιστρέψουν την τρέχουσα πρακτική της να εξαργυρώνει μόνο τους δεσμούς σε μετρητά για ποσά τουλάχιστον 100.000 $. Τα αλγοριθμικά stablecoins όπως το terra-luna πιθανότατα δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως stablecoins, δεδομένου ότι δεν έχουν υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία.


Ο νόμος MiCA της ΕΕ θα απαιτούσε από τους εκδότες σταθερών κρυπτονομισμάτων να διατηρούν αναλογία ένα προς ένα μεταξύ κερμάτων και υποστηρικτικών περιουσιακών στοιχείων και να διασφαλίζουν επαρκή ρευστότητα μη τοποθετώντας τα περιουσιακά τους στοιχεία σε ριψοκίνδυνες ή μη ρευστοποιήσιμες επενδύσεις. Η MiCA απαιτεί επίσης από τους εκδότες τόσο των παραδοσιακών stablecoins όσο και των λεγόμενων «διακριτικών με αναφορά περιουσιακών στοιχείων» (stablecoins που υποστηρίζονται από ένα καλάθι περιουσιακών στοιχείων και νομισμάτων, σύμφωνα με το πλέον ανενεργό διακριτικό Diem της Meta) να έχουν παρουσία στην ΕΕ, όπου θα ρυθμίζονται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών. Οι εκδότες σταθερών κρυπτονομισμάτων θα πρέπει είτε να εγγραφούν ως πάροχοι ηλεκτρονικού χρήματος είτε —για μάρκες με εγγύηση περιουσιακών στοιχείων— να υποβάλουν αίτηση για άδεια από τις χρηματοπιστωτικές αρχές μιας ευρωπαϊκής χώρας. Για να αποφευχθεί η δημοτικότητα ενός stablecoin που απειλεί τη νομισματική σταθερότητα της ΕΕ, η MiCA ορίζει επίσης ότι τα stablecoins θα πρέπει να περιορίσουν τις ημερήσιες συναλλαγές τους στα 200 εκατομμύρια ευρώ (208 εκατομμύρια δολάρια). «Θα είναι κάτι που δεν θα διαφέρει από τον ΓΚΠΔ», λέει ο O'Rorke, αναφερόμενος στον σημαντικό κανονισμό της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων. "Εάν θέλετε το stablecoin σας να έχει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, θα πρέπει να ακολουθήσετε τον κανονισμό MiCA."

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ρευστή, αλλά τα stablecoins φαίνεται να αποτελούν επίσης προτεραιότητα. Η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να σφυρηλατήσει μια νέα ταυτότητα ως ένας θορυβώδης, φιλικός προς τις επιχειρήσεις ηθοποιός σε έναν κόσμο μετά το Brexit. Σε πρόσφατη ομιλία του, ο υπουργός Οικονομικών Τζον Γκλεν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα φέρει σταθερά κρυπτονομίσματα στο βρετανικό πλαίσιο πληρωμών και θα ενθαρρύνει τους εκδότες stablecoin να δημιουργήσουν καταστήματα στη χώρα.


Θα ρυθμιστούν τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων;

Τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων έχουν εξελιχθεί σε οικονομικά μεγαθήρια που υποστηρίζουν τον παγκόσμιο τομέα κρυπτογράφησης και αποτελούν το συνηθισμένο πρώτο σημείο επαφής για άτομα που θέλουν να αγοράσουν κρυπτονομίσματα. Ταυτόχρονα, ορισμένοι από αυτούς έχουν δεχθεί πυρά για χαλαρή ασφάλεια, οικονομική αδιαφάνεια και έλλειψη σαφήνειας σχετικά με την εταιρική τους δομή. Υπόθεση: Το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο στον κόσμο, η Binance, έχει απαγορευτεί να λειτουργεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες (αν και πρόσφατα εξασφάλισε έναν πάροχο υπηρεσιών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στη Γαλλία) και έχει αποφύγει τις ερωτήσεις εδώ και χρόνια σχετικά με το πού εδρεύει.


Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ, οι νομοθέτες σχεδιάζουν να εισαγάγουν κανόνες που θα καταστήσουν τις ανταλλαγές πιο διαφανείς.