Γιατί δεν χρειάζεστε pc


noob user bought mac


Αρχικά να αναφέρω ότι η επαφή μου με τους υπολογιστές ξεκίνησε κάπου στο μακρινό 1996, όταν πήραμε ένα έτοιμο υπολογιστή από μια απο τις ελάχιστες εταιρείες του τότε. Στην συνέχεια ασχολήθηκα με τους υπολογιστές , desktop ή laptop για χρόνια και η πρώτη μου part time εργασία ήταν το pc building, format κτλ. Σπούδασα Πληροφορική ως φυσικό επακόλουθο της αγάπης μου για τους υπολογιστές και εργάζομαι στον κλάδο των analytics αρκετά χρόνια.


Αφορμές για το συγκεκριμένο άρθρο; Πολλές! Κάθε φορά που συνομιλώ με έναν average χρήστη, όλοι επιθυμούν ένα καλύτερο laptop ή pc ενώ η καθημερινή τους χρήση τους περιορίζεται σε social media, youtube, Netflix, mail και σπανιότερα κάποια ελαφριά χρήση gaming ή office εργαλείων. Δεν μπορω καν να φανταστώ πως μέτριοι χρήστες με ελάχιστες απαιτήσεις , δίνουν 1000+ ευρώ για κάτι που ουσιαστικά τους είναι άχρηστο.


Αρχικά και για προς αποφυγή παρεξηγήσεων εξαιρούνται φυσικά, όπως και εγώ, software engineers, mechanical engineers, music producers, designers και γενικά κάθε λογής επαγγελματίας που χρησιμοποιεί συγκεκριμένα software για την εργασία του ή οι απαιτήσεις του για παράδειγμα στο excel, είναι υψηλές.


Πάμε να δούμε τους λόγους που θεωρώ πως 8 στους 10 χρήστες υπολογιστών μπορούν να βολευτούν άνετα με ένα tablet...


Ο μέσος χρήστης


Ο μέσος χρήστης ενισχύει μια λάθος λογική χρήσης των υπολογιστών. Όταν δημιουργήθηκαν τα πρώτα tablet, ο στόχος ήταν αυτό ακριβώς το κοινό. Το κοινό των γονιών μας, το κοινό των νέων που απλά χαζεύουν στο internet ή και ακόμα όσων δεν έχουν ιδιαίτερες γνώσεις χρήσης υπολογιστών. Η πραγματικότητα έχει δείξει πως οι περισσότεροι χρήστες αγοράζουν ένα ακριβό laptop ή pc με σκοπό τις επόμενες ανάγκες τους 2-3 χρόνια μετά. Για παράδειγμα ένας υπολογιστής 500-600 ευρώ είναι πολύ καλός ακόμα και για επαγγελματική χρήση, ωστόσο είναι υπερβολή για έναν μέσο χρήστη. Πέρα από την αρχική δαπάνη που υπερκαλύπτει τις συνηθισμένες ανάγκες σας, σε δύο χρόνια ο συγκεκριμένος υπολογιστής έχει ήδη χάσει την αξία του. Πρακτικά δηλαδή, αγοράζοντας έναν ακριβό υπολογιστή χάνετε λεφτά και γιατί δεν εξαντλείται τις δυνατότητες του και γιατί σύντομα θα χάσει την αξία του.Παλιότερα δε , υπήρχε η φήμη ότι έαν το μηχάνημα δεν ζορίζεται στα tasks, εαν δηλαδή είναι δυνατότερο απο ότι χρειάζεσαι, θα αντέξει και περισσότερο καθώς δεν θα ανεβάζει θερμοκρασίες. Αυτό σε γενικές γραμμές δεν είναι λάθος αλλά αφορά την αμέσως επόμενη κατηγορία χρηστών. Αυτών δηλάδή που πραγματικά έχουν απαιτήσεις απο τον υπολογιστή,


Ακόμα και σήμερα, πολλοί χρήστες χρειάζονται κάποιον γνωστό να τους βρει office, να σετάρει άλλα προγράμματα καθημερινής χρήσης και γενικότερα να τους βοηθήσει σε καθημερινές εργασίες τους. Ο σταθερός υπολογιστής είναι απαραίτητος μόνο για επαγγελματίες ή gamers. Δεν υπάρχει κάτι πιο ξεκάθαρο σε αυτό και δεν έχει να κάνει με την δυνατότητα upgrade γιατί εάν η αρχική σας επένδυση δεν είναι μεγάλη-πιθανότατα και εάν δεν το ψάξετε σωστά, να μην μπορείτε να πραγματοποιήσετε ουσιαστικό upgrade. Θυμίζω στους γνώστες, την περίοδο που οι ram DDR3 κόστιζαν πιο πολύ από τις DDR4.


Προσωπική μου πρόταση σε όλους τους average χρήστες είναι το tablet λόγω φορητότητας , ευκολίας χρήσης και άπειρων δωρεάν προγραμμάτων με πανεύκολη εγκατάσταση για κάθε χρήση. Απο gaming, photo editing, office μέχρι και social media, banking και σημειωματάριο. Εδώ να τονίζω πως υπάρχουν αρκετές λύσεις για σύνδεση usb c σε hdmi για προβολή σε οθόνη, αν και παρέχετε συνήθως mirroring αυτόματα, εφόσον είναι συνδεδεμένα και η οθόνη και το tablet στο ίδιο wifi. Τέλος, ακόμα και με χρήση keyboard και mouse , υπάρχουν αναρίθμητες επιλογές με Bluetooth σύνδεση που μπορείτε να επιλέξετε.


Και γιατί να μην κάνετε την ίδια δουλειά με το κινητό θα μου πείτε...Εάν οι ανάγκες σας σε Office εργαλεία, editing video-photo είναι τόσο περιορισμένη και δεν σας ενοχλεί το μέγεθος της οθόνης, τότε κανένα πρόβλημα. Να θυμάστε όμως οτι η έντονη χρήση επηρεάζει την μπαταρία και τον κύκλο ζωής γενικότερα της συσκευής σας.

Εφόσον επιλέξετε την λύση του tablet, υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές όπου και πάλι ανάλογα την χρήση σας ακόμα και ένα tablet 200 ευρώ, μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες σας.