Η πολιτική στον αθλητισμό (Part 3)

Σε συνέχεια των δυο προηγούμενων άρθρων (Part1 & Part2), κλείνουμε με το τρίτο part της πολιτικής στον αθλητισμό. Πάμε να δούμε αναλυτικότερα.


Άρης vs Π.Α.Ο.Κ.

Άρης vs Π.Α.Ο.Κ.

Δεν μπορούσα να μην βάλω σε αυτή τη στήλη το συγκεκριμένο ντέρμπι. Ένα ντέρμπι που χωρίζει μία πόλη σε δύο μέρη. Ο θάνατος σου η ζωή μου, ένα παιχνίδι με μεγάλη αντιπαλότητα μέσα και έξω από τα γήπεδα.

Βέβαια εγώ επικεντρώθηκα σε ότι αφορά το μπάσκετ και μόνο, που από τη δεκαετία του ‘70 μέχρι τα μέσα του ‘90 ήταν αποκλειστικά το μεγαλύτερο ντέρμπι της χώρας αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Ο Άρης είναι η δεύτερη ιδρυθείσα ομάδα της πόλεως (μετά τον Ηρακλή 1908) με τα γενέθλια της να είναι 25 Μαρτίου του 1914 και του Π.Α.Ο.Κ. 20 Απριλίου 1926.

Ο πρώτος αγώνας τους ήταν το 1926 με νικητή τον Π.Α.Ο.Κ. 14-12. Σε σύνολο αγώνων ο Άρης προηγείται σε νίκες 113-98 υπέρ του.

Π.Α.Ο.Κ. και Άρης είχαν για πολλά χρόνια κοινές έδρες! Η πρώτη τους έδρα ήταν το γήπεδο της Χ.Α.Ν.Θ. μέχρι να κατασκευαστεί το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο.

Τη δεκαετία του ‘80 ήταν το αδιαφιλονίκητο ζευγάρι τελικού στο πρωτάθλημα με παίκτες αστέρες εκατέρωθεν. Όμως από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90 άρχισαν να χάνουν παίκτες και να πηγαίνουν σε ομάδες της Αθήνας, οπότε η αίγλη του ντέρμπι άρχισε σιγά σιγά να φθίνει.

Και οι 2 ομάδες μαζί έχουν 23 ελληνικά τρόπαια και 5 ευρωπαϊκά. Αστέρες που πέρασαν και από τους 2 είναι κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα: Γκάλης, Γιαννάκης, Βράνκοβιτς, Σούμποτιτς, Γουίλτζερ, Σιγάλας, Στακ, Σόλομον, Μάιλς, Λιαδέλης, Φασούλας, Κόρφας, Σταυρόπουλος, Γιατζόγλου, Αλεξανδρής, Μπουντούρης, Μπαλογιάννης, Πρέλεβιτς, Μπάρλοου, Μπέρι, Στογιάκοβιτς, Κολντεμπέλα κ.ά.

Φυσικά επειδή αναφέρομαι σε πολιτικά ιδεώδη, ο Άρης ανεπίσημα θεωρείται ομάδα που αριστερίζει, ενώ αντίθετα η ομάδα του Π.Α.Ο.Κ. υποστηρίζει αρκετά την άκρα δεξιά!

Έχουν υπάρξει άπειρες φορές εγκλήματα μεταξύ των οπαδών και των 2 ομάδων! Φέτος στο μεταξύ τους παιχνίδι, είχαν στήσει ενέδρα εκείνοι του Π.Α.Ο.Κ. και υπήρξαν συγκρούσεις στο δρόμο. Στο νοσοκομείο διακομίσθηκαν 14 τραυματίες, το ξύλο έγινε με ρόπαλα, σιδερογροθιές και σιδερολοστούς. Επίσης φέτος ήταν και το έγκλημα που έγινε στο 19χρονο παιδί, που απλά το σκότωσαν γιατί υποστήριζε μιαν άλλη ομάδα! Το ίδιο είχε συμβεί και πριν 2 χρόνια με έναν άτυχο Βούλγαρο οπαδό του Άρη που τον μαχαίρωσαν.

Το 1982 έξω από το Χαριλάου σε ματς των 2 ομάδων, ένας φίλαθλος του Άρη μαχαιρώθηκε σε ενέδρα από τους Παοκτζίδες με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Το 2010 έξω από το κολυμβητήριο “Ποσειδώνιο”, οπαδοί και των 2 ομάδων δίνουν ραντεβού με κουκούλες και κράνη.


Ζαλγκίρις Κάουνας vs ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Ζαλγκίρις Κάουνας vs ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Όταν μιλάμε γι’ αυτό το παιχνίδι, αναφερόμαστε σε μία πολύ μεγάλη έχθρα μεταξύ των ομάδων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Από τη δεκαετία του ‘50 και μετά κρατά αυτή η κολόνια μεταξύ τους. Η Ζαλγκίρις ιδρύθηκε το 1944 και η ΤΣΣΚΑ το 1923. Γενικά επί Σοβιετικής Ένωσης 2 ήταν οι μεγαλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος με τους περισσότερους τελικούς μεταξύ τους. Ζαλγκίρις Κάουνας (η επαναστάτρια ομάδα υπέρ της Λιθουανίας και ενάντια στο Σοβιετικό/Ρώσικο κατεστημένο) και ΤΣΣΚΑ Μόσχας (η ομάδα του στρατού και κατά συνέπεια το καμάρι της Σοβιετικής).

Τα ματς τους είχαν πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι, οι Λιθουανοί δεν αναγνώρισαν ποτέ τον εαυτό τους ως Σοβιετικούς. Πάμε όμως να κάνουμε μία ιστορική αναδρομή για τη χώρα της Λιθουανίας.

Η Λιθουανία υφίσταται ως κράτος από το 1230 και ονομαζόταν ως το Δουκάτο της Λιθουανίας. Με τα χρόνια είχαν γίνει αρκετοί πόλεμοι μεταξύ Λιθουανών και Πολωνών για κάποια εδάφη. Επί ρωσικής αυτοκρατορίας, η Λιθουανία υπαγόταν ως προτεκτοράτο της. Αυτόνομο μεν, αλλά υπό την εποπτεία της Ρωσικής αυτοκρατορίας δε.

Μετά τον 1ο Π.Π. η Λιθουανία απελευθερώθηκε από τα δεσμά της Ρωσίας μέσω ενός καταστατικού “ο αγώνας της ανεξαρτησίας”. Από το 1918 έως το 1940 ήταν ελεύθεροι. Όμως μετά το 2ο Π.Π. βρήκαν την ευκαιρία οι Σοβιετικοί και εισέβαλαν στη Λιθουανία με αποτέλεσμα να γίνει κομμάτι της μέχρι τη διάλυση της χώρας το 1990. Στα “συν” να προσθέσω ότι η Λιθουανία ήταν η πρώτη χώρα που ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση το 1989! Ύστερα ακολούθησαν και οι υπόλοιπες χώρες όπως γνωρίζεται.

Όσον αφορά τα παιχνίδια των 2 ομάδων, όπως αντιλαμβάνεστε ήταν μία κόντρα όχι μόνο για τις ομάδες, αλλά και για τη χώρα τους (κυρίως για τους Λιθουανούς). Μία νίκη υπέρ της ΤΣΣΚΑ, ήταν και μία νίκη για τη χώρα τους και κατά της υποδούλωσης τους!

Ο Σοβιετικός λαός ανέκαθεν είχε θέμα με τους Λιθουανούς, γιατί τα μεγαλύτερα αστέρια της εθνικής ήταν κυρίως Λιθουανοί, Λετονοί και Ουκρανοί. Όχι ότι δεν υπήρχαν και Ρώσοι, απλά τα σκήπτρα τα κατείχαν άλλοι.

Διάσημοι παίκτες που αγωνίστηκαν στη Ζαλγκίρις ήταν οι: Μπουτάουτας, Παουλάουσκας, Γιοβάισα, Χομίτσιους, Σαμπόνις, Κράπικας, Μασκολιούνας, Τιμίνσκας, Λαβρίνοβιτς, Σαλένγκα, Γιανκούνας, Μοτεγιούνας, Κουζμίνσκας, Ματσιούλις κ.ά

Ενώ της ΤΣΣΚΑ ήταν οι: Αντρέεφ, Μπαζτζάρεβιτς, Ταρακάνοφ, Τκατσένκο, Ζούμπκοφ, Καράσεφ, Μόνια, Πασούτιν, Σαβρασένκο, Σβεντ, Βοροντσέβιτς

* Δεν έχω συμπεριλάβει ξένους παίκτες και παίκτες Σοβιετικούς που δεν είναι Ρώσοι.

Επί Σοβιετικού πρωταθλήματος η ΤΣΣΚΑ κατέκτησε 24 πρωταθλήματα με την Ζαγκίρις να ακολουθεί με 5.


Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ vs Παρτιζάν Βελιγραδίου


Άλλο ένα ντέρμπι με παρόμοια στοιχεία με το προηγούμενο κείμενο. Εδώ αναφερόμαστε στο ντέρμπι της Γιουγκοσλαβίας, η μία κροατική και η άλλη σέρβικη ομάδα.

Μιλάμε για το καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης και το 2ο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη μετά το αμερικάνικο τις δεκαετίες ‘70-’90. Ένα πρωτάθλημα με ομάδες από όλες τις περιοχές της Γιουγκοσλαβίας, Σερβία, Κροατία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Σκόπια (Β. Μακεδονία), Σλοβενία και Κόσοβο.

Τα ντέρμπι ήταν πάρα πολλά, κυρίως μεταξύ των ομάδων από Σερβία, Κροατία, Βοσνία και Σλοβενία. Βγάζοντας τους μεγαλύτερους αστέρες του Ευρωπαϊκού και του Παγκόσμιου μπάσκετ.

Όμως η κόντρα της Τσιμπόνα με την Παρτιζάν τη δεκαετία του ‘80 ήταν από άλλο πλανήτη κυριολεκτικά και μεταφορικά! Εκείνη την εποχή η Τσιμπόνα με αστέρες όπως οι Ντράζεν Πέτροβιτς, Κρέσιμιρ Τσόσιτς κ.ά. κατέκτησε μέσα σε 10 χρόνια, 3 πρωταθλήματα, 7 κύπελλα, 2 Euroleague και 2 Κύπελλα Κυπελλούχων!! Ενώ η Παρτιζάν με παίκτες όπως Ομπράντοβιτς (ο τωρινός προπονητής της), Σάβοβιτς, Τζόρτζεβιτς, Ντίβατς, Πάσπαλι, Νάκιτς κ.ά

κατέκτησαν 1 πρωτάθλημα, 1 κύπελλο και 1 Κόρατς.

Η αντιπαλότητα αυτών των 2 ομάδων δεν προέρχεται για αθλητικούς λόγους όσο για πολιτικούς. Από τα μέσα της δεκαετίας του ‘80 οι Κροάτες αναζητούσαν την ανεξαρτησία τους από τη Σερβία. Η εχθρότητα αυτών των 2 έγινε μεγαλύτερη γιατί ειπώθηκαν κουβέντες και από αθλητές (βλ. Πέτροβιτς και Ντίβατς που ήταν αντίθετοι με το θέμα). Διαβάζοντας τη βιογραφία του Ντράζεν Πέτροβιτς, ανακάλυψα πως με τον Ντίβατς ήταν κολλητά αδέλφια μέχρι το σκηνικό εκείνο στο Μουντομπάσκετ της Αργεντινής to 1990 με τη σημαία (υπάρχουν βίντεο στο YouTube), όπου σταμάτησαν να μιλάνε μεταξύ τους!

Και οι 2 ομάδες θεωρούνται ομάδες του στρατού, και οι 2 είναι ακροδεξιές. Μπορεί η Κροάσια/Ντινάμο Ζάγκρεμπ να μην έχει μπασκετική ομάδα, όμως η Τσιμπόνα είναι η ομάδα τους! Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ένα ματς της Ευρωλίγκα το 2001 όπου το ματς διεκόπη πολλές φορές για τη ρίψη αντικειμένων στους Σέρβους μπασκετμπολίστες.

Χαραγμένο στη μνήμη είναι το ματς τελικού στην Αδριατική Λίγκα το 2010 (το final-4 έλαβε χώρα στη Μπεογκράτσκα Αρίνα) όπου και ενώ ο Τόμας έβαλε το τρίποντο της νίκης στη Τσιμπονα 74-72 με 0.6 εκατοστά του δευτερολέπτου να απομένουν, και οι Κροάτες να πανηγυρίζουν, ο Κέτσμαν σε σουτ απελπισίας έβαλε το τρίποντο από τη μία άκρη του γηπέδου στο άλλο καλάθι και κέρδισαν με 74-75!!! Τελευταίο ντέρμπι, πριν η Τσιμπόνα αρχίσει την κατιούσα μέχρι και να χρεοκοπήσει.


Μακάμπι Τελ Αβίβ vs Χάποελ Ιερουσαλήμ

Μακάμπι Τελ Αβίβ vs Χάποελ Ιερουσαλήμ

Είναι το “classico” του Ισραηλινού μπάσκετ! Ναι μεν έχουν ποδοσφαιρικές ομάδες και οι 2, αλλά το ποδοσφαιρικό ντέρμπι είναι μεταξύ Μακάμπι κόντρα σε Χάποελ Τελ Αβίβ ή Μπειτάρ Ιερουσαλήμ.

Πάμε λοιπόν στα μπασκετικά δρώμενα. Η Μακάμπι είναι η ομάδα, είναι ο θρύλος της χώρας με τους περισσότερους οπαδούς! Ιδρύθηκε το 1932 ενώ η Χάποελ Ιερουσαλήμ ιδρύθηκε το 1943. Η Χάποελ αντιπροσωπεύει την πρωτεύουσα και το κέντρο του ιουδαϊσμού. Εκεί είναι ο ομφάλιος λώρος του Ιουδαϊσμού κόντρα στην μοντέρνα, εξυχρονισμένη και τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας που είναι το Τελ Αβίβ.

Η κόντρα τους αυτή έχει ξεκινήσει από το 1955. Η Μακάμπι προηγείται με 104 έναντι 26 νικών!!!

Η Χάποελ έχει 1 ULEB(Eurocup), 2 πρωταθλήματα, 6 κύπελλα και 5 Λίγκ Καπ.

Η Μακάμπι έχει 6 Euroleague, 1 Super Cup Ευρώπης, 1 Διηπειρωτικό και 1 πρωτάθλημα Αδριατικής Λίγκας. Όλα αυτά είναι διεθνή τρόπαια μόνο! Στα εσωτερικά έχει 55 πρωταθλήματα, 45 κύπελλα και 9 Λίγκ Καπ.

Όπως είναι και το παρατσούκλι της Μακάμπι, η “ομάδα του λαού”. Η αντιπαλότητα τους μέσα και έξω από το γήπεδο δεν έχουν ακρότητες και βίαιες πράξεις, όπως αναφέρθηκα σε άλλα ντέρμπι στο κείμενο.

Η εχθρότητα φτάνει μέχρι τα πλαίσια μίας πολύ πολύ καυτής έδρας, αλλά κόσμια, όσο μπορεί να φανταστεί κάποιος σε ένα γήπεδο που βράζει.

Και οι 2 ομάδες έχουν αναδείξει μεγάλους παίκτες είτε ισραηλινούς είτε ξένους. Μερικοί από τους ποιο διάσημους που ξεχωρίζουν είναι: Μπέρκοβιτς, Σάρπ, Τζάμσι, Πάρκερ, Μπλούνθενταλ, Κοέν-Μιντζ, Μαγκί, Βούγιασιτς και Σίλβερ είναι μερικοί θρύλοι από τη Μακάμπι. Ενώ για τη Χάποελ είναι οι: Πνίνι, Γκόλεματς, Τζένκινς, Σόλομον, Μιζράχι, Οχαγιόν, Ελιγιάχου, Χαλπερίν, Στούνταμάιρ (ο ΝΒΑερ).

Όσοι γνωρίζουν από μπάσκετ, ξέρουν πως πάρα πολλοί παίκτες έχουν λάβει τις δάφνες τους παγκοσμίως!