Οι μεγάλοι στόχοι και ο χρόνος


Διαχείριση χρόνου

Είναι η διαχείριση του χρόνου απλή επιθυμία ή μήπως ο μοναδικός τρόπος για να καταφέρουμε την επίτευξη ενός μεγάλου στόχου;

Έχετε αναρωτηθεί τι μας κάνει να ξεχωρίζουμε από τους άλλους; Η μήπως γιατί κάποιος είναι καλύτερος σε ένα τομέα από εμάς; Μια σύντομη απάντηση είναι ο χρόνος ή καλύτερα η σωστή διαχείριση αυτού, με βάση τις προτεραιότητες μας. Εννοείται πως η κλίση και το ταλέντο βοηθάνε, είναι αυτό το boost που κάποιος έχει φυσικά. Σε τελική ανάλυση η ζωή είναι ένας μαραθώνιος και σίγουρα μια καλή εκκίνηση μπορεί να βοηθήσει, όμως η σταθερή ταχύτητα και η συνέπεια θα αποδώσει καρπούς τελικά. Θυμηθείτε την ιστορία με τον λαγό και την χελώνα και τι μας διδάσκει αυτός ο μύθος του Αισώπου.


Make time to go back

Αν ο σκοπός σας είναι η επαγγελματική ή η προσωπική εξέλιξη ο κυριότερος εχθρός ή σύμμαχος σας, είναι ο χρόνος που κατανέμετε σε αυτή την επιθυμία. Σκεφτείτε πόσο χρόνο έχετε διαθέσιμο για οτιδήποτε επιπλέον θα θέλατε, εκτός από την δουλειά ή τον ύπνο. Πως τον κατανέμετε ώστε να δώσει την μεγαλύτερη αξία σε εσάς;

Σε κάθε εταιρεία, είναι κοινό μυστικό ότι 30-40% του χρόνου ενός σημαντικού Project δαπανάται στην ανάλυση των βημάτων, των περιορισμών και του τελικού αποτελέσματος. Και κάθε εργασία από αυτές, μετριέται. Μετριέται η απόδοση των συμμετεχόντων καθώς και η σχέση μεταξύ πρόβλεψης και αποτελέσματος. Και αυτό συμβαίνει για να μπορέσουμε κυρίως να βελτιώσουμε το επόμενο project.

Προφανώς δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε έτσι σε ατομικό επίπεδο. Αυτό θα καταστρέψει την φαντασία μας και την απόλαυση της δημιουργίας. Ωστόσο, σε σημαντικούς στόχους που θέλετε να πετύχετε, είναι μονόδρομος να εφαρμόσετε την παραπάνω λογική.

Θυμάμαι ένας δάσκαλος μου στο δημοτικό, μου έλεγε ότι 5 λεπτά είναι αρκετός χρόνος για πολύ σημαντικά πράγματα και εγώ σαν παιδί γελούσα γιατί αυτά τα λεπτά χρειαζόμουν για να συγκεντρωθώ πριν ξεκινήσω οτιδήποτε, χωρίς καμιά διαβεβαίωση φυσικά ότι θα παραμείνω συγκεντρωμένος. Τα 5 λεπτά έμοιαζαν τότε απολύτως τίποτα.


To do list

Μερικά λεπτά μέσα στην ημέρα σας όμως, είναι αρκετά για να δημιουργήσετε ένα πλάνο για τις εργασίες που έχετε μέσα στην ημέρα. Ένα πλάνο που πέρα από τα καθημερινά σας tasks, θα συμπεριλαμβάνει και τον σχεδιασμό για την υλοποίηση μιας μικρής εργασίας, που σχετίζεται με τον μεγάλο σας στόχο. Γνωρίζουμε όλοι την σημασία των μικρών βημάτων για οτιδήποτε θέλουμε να κάνουμε, όμως όταν βρίσκουμε 10-15 λεπτά μέσα στην μέρα δεν θα κάνουμε εκείνο το βήμα που θα μας φέρει σε καλύτερη θέση αύριο. Δεν το κάνουμε γιατί ξεχνιόμαστε ή γιατί ξαφνικά ο στόχος είναι πολύ δύσκολος.

Ο χρόνος είναι σχετικός όπως και ο στόχος. Σε 15 λεπτά δεν προλαβαίνετε να ανοίξετε επιχείρηση, να μάθετε μια ξένη γλώσσα ή να δημιουργήσετε ένα site, όμως σίγουρα μπορείτε σε ένα μήνα με τριάντα τέτοια μικρά τεταρτάκια, ένα ανά ημέρα, να κάνετε ένα σημαντικό μέρος των απαραίτητων βημάτων. Μια συμβουλή που έλαβα μικρός από τον δάσκαλο μουσικής, ήταν να μελετάω κιθάρα κάθε μέρα για 15 λεπτά και να μην αφήνω την εβδομάδα να περάσει, ώστε να διαβάσω 2-3 ώρες το Σάββατο. Δεν λειτουργεί ο εγκέφαλος μας με τον βομβαρδισμό, λειτουργεί με την επανάληψη.

Δημιουργήστε τις προτεραιότητες σας και το πλάνο που απαιτείται για να τις ολοκληρώσετε, απλώς μοιράζοντας τον όγκο των εργασιών σε καθημερινά tasks, εύκολα επιτεύξιμα. Σύντομα θα δείτε τον στόχο να μην φαντάζει τόσο μακρινός και η παραγωγικότητα σας θα έχει διπλασιαστεί.